KE JELOBAK KE JOLOBU FREE DOWNLOAD

KE JELOBAK KE JOLOBU FREE DOWNLOAD

Sesuatu yang unik di Negeri Sembilan kerana mereka mempunyai pelbagai istilah atau nama yang mempunyai tugas dan peranan masing-masing di dalam adat dan pemerintahan. Negeri Sembilan ini sememangnya banyak cerita dari segi adat. Jika dilihat pada masa sekarang, ramai anak muda Negeri Sembilan yang tidak mengetahui mereka dari suku mana. Tepak Sirih pembuka kata. Sesungguhnya, banyak yang dapat dipelajari dan diketahui di Muzium Adat ini.

Uploader: Faejinn
Date Added: 1 May 2008
File Size: 54.29 Mb
Operating Systems: Windows NT/2000/XP/2003/2003/7/8/10 MacOS 10/X
Downloads: 10056
Price: Free* [*Free Regsitration Required]

Muzium ini ditubuhkan pada tahun dan dirasmikan pada 2 Februari iaitu pada hari sabtu bersamaan 24 Muharram hijrah.

Terokai Negeri Sembilan di Muzium Adat Jelebu

Bukan sahaja adar orang Melayu, tetapi bangsa yang lain juga seperti Cina, India, Kadazan, Dusun dan lain-lain lagi. Ibu adat muafakat Bapa adat berani Adat yang bersendi hukum Hukum bersendi kitabullah Diuca dipakai turun temurun Kf dari istana yang tinggi Datang dari balai nan panjang Diterima dek kebulatan Tua muda seia sekata Di ulunya di air segopong selubuk Ke hilirnya di pulau nan berdindingan Merata ke laut lapih Tiba ke perantauan Ditamui dek orang banyak Kembang biak sana sini Mengelak tak ada Menepih jauh sekali.

Anda mungkin meminati artikel berikut: Undang yang Empat ke jelobak ke jolobu Tunku Besar Tampin. Muzium Tentera Darat Port Dickson. Sesungguhnya, banyak yang dapat dipelajari dan diketahui di Muzium Adat ini.

  YAR DADDI JUMAN KHAN FREE DOWNLOAD

Muzium ini turut mengkhaskan satu segmen khusus tentang Adat Perpatih bagi menonjolkan Negeri Sembilan sebagai sebuah negeri beradat.

Dibuka pada setiap hari dari pukul 9. Gurindam dulu-dulu jologu ponah dipotikai, Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai-mandai. Luak berundang terdiri daripada Luak Jelebu, Johol, Rembau dan Sungai Ujong sementara luak-luak ini dipanggil luak berundang kerana ketua adat di luak tersebut dipanggil atau digelar Undang.

Galeri Aras Satu — Kitar Hidup Paparan tentang adat-adat yang dikaitkan dengan kitaran hidup manusia termasuk kelahiran, perkahwinan, kematian dan kegiatan ekonomi serta amalan ritual masyarakat di Malaysia serta muzik sebagai manifestasi adat.

Tradisi Tumbuk KalangCempogho, Mengocha dan membuat kuih kesirat ke jelobak ke jolobu tentu sesuatu yang cukup menarik. Negeri Sembilan, memang dikenali dengan Negeri yang banyak mengamalkan adat. Sangat menarik jika dapat mengetahui dan mempelajari sejarah dan adat di Negeri Sembilan ini. Hari dan Masa Lawatan: Singgahsana Yang Dipertuan Agong.

Terokai Negeri Sembilan di Muzium Adat Jelebu | Catatan Kembara Dunia

Denaihati di social media. Adat Naik ke Rumah. Sesuatu yang unik di Negeri Sembilan kerana mereka mempunyai pelbagai istilah atau nama yang mempunyai tugas dan peranan masing-masing di dalam adat dan pemerintahan. Negeri Sembilan ini sememangnya banyak cerita dari segi adat. Ketua Adat di Negeri Sembilan. Dari lirik lagu itu pun sebenarnya mempunyai pelbagai cerita. Ke jelobak ke jolobu Aras Bawah — Pengenalan Adat di Malaysia Galeri ini menyentuh secara umum tentang pengenalan, definisi dan konsep adat, kategori adat serta masyarakat beradat pelbagai kaum di Malaysia.

  LOSTPROPHETS THE FAKE SOUND OF PROGRESS FREE DOWNLOAD

Suku Biduanda ini adalah pewaris asal Negeri Sembilan dan apabila hendak memilih pemimpin maka hanya mereka dari suku Biduanda inilah yang akan dipilih. Your email address will not be published.

Leave a Reply Cancel reply Your email address will not be published.

Tepak Sirih pembuka kata. Kemudian, datanglah orang-orang dari luar dan membentuk suku-suku mereka di Negeri Sembilan. Jika dilihat pada masa sekarang, ramai anak muda Negeri Sembilan yang tidak mengetahui mereka jdlobak suku mana.